søndag, november 13, 2011

Tur til Langfoss 12. november 2011


 Eller rettere sagt fra Langfoss og opp til toppen på 640 moh. Denne turen hadde vært på min mentale liste over must-do toppturer en god stund, og da yr.no meldte om brukbart vær var det bare å kjøre innover til Åkrafjorden.

  Nå man står på parkeringsplassen og ser oppover fjellet virker det nesten umulig at det går en sti oppover fjellet. Det ser så vanvittig bratt ut! Kollega Fredrik var med på tur også denne gangen, og vi tok fatt på stien som startet like overfor parkeringsplassen. For første gang hadde jeg min nye høydemåler med, og selv om jeg ikke hadde satt meg nok inn i finessene til å kalibrere den, var den snill nok til å sette startpunktet på -100. Da ble det ikke så altfor vanskelig å regne ut differansene underveis. Og det er tross alt det som er det viktige, å vite hvor høyt oppe man er i forholde til målet.

Du har ikke gått langt før du blir belønnet med utsikt når du går opp Langfoss

Fredrik

Slike skilt dukket opp av og til

Total collaps
 Det var bratt oppover, men ikke så bratt som jeg hadde trodd og ganske lettgått på fin sti. Mye stein, noe skogsti, men for det meste tørt og fint. Jeg er ikke i verdens beste form for tida, så tempoet var rolig og jevnt. Vi klarte å miste stien, og brukte et kvarter på å finne tilbake til riktig kurs og sti. Om sommeren arragengeres det motbakkeløp til toppen, og det må være for å holde moralen oppe hos disse gærningene at arrangørene har festet lapper langs løypa med oppmuntrende tekst og antall høydemetre.

Mer utsikt
Veien er langt, langt der nede

Et tynt lag av is dekker dette lille tjernet på 640 meters høyde

Toppfoto 1

Toppforto 2

Turistforeningen estimerer tidsbruken opp til 1 - 1,5 timer, og vi brukte 1 time 15 minutter. Som sagt i rolig tempo med bare noen små pauser til foto og utsiktsnytelse. Nedover brukte vi faktisk 1 time, det er såpass bratt og ulendt at man må følge med hvor man setter beina.

Elva før den blir foss

Helga er ikke bare burdeburde med brunost og leverpostei, den er også sjokoladeboller fra Statoil :)

Fredrik nyter lunsjpausen

Furu
Jeg hadde ikke hele dagen til rådighet denne gangen, så noen langtur var ikke snakk om, men vi gikk litt videre innover etter at de obligatoriske toppbildene var unnagjort. Spiste nista vår i den bratte skråningene like overfor der hvor vi møter elva for første gang. Nydelig sted, og sola varmet virkelig denne novemberdagen!

Effektiv kjøretid til Langfoss: 1 time 15 minutter.
Beregn gjerne noe tid til kaffepåfyll og innkjøp av en stor pose sjokoladeboller på Staoil i Olensvåg.


4 kommentarer:

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Kjempefin rapport! Flotte bilder! Jeg gikk ned der i juni 2010. Virkelig en opplevelse! :)

Mien sa...

Jeg tenker å dra oppover til sommeren igjen, med noe tyngre oppakning. Ta med telt og fiskestang og sikte meg inn mot Vaulavatnet. Der mener jeg du har vært, stemmer ikke det? Fin fisk?

God søndag til deg! :)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Ja, jeg har fisket i Vaulavatnet og vann også lenger inne. Fantastisk fine vann som skal inneholde fin fisk. Jeg var nok litt tidlig ute. Har en lengre rapport på bloggen min om turen. Neste tur inn dit for min del vil trolig bli i august, til sommeren.

Ha en fin dag til deg og :)

Anja sa...

Gøy å lese. Du er gal som går opp der frivillig!