mandag, august 19, 2013

Valp i huset

... 
Nuuka
La meg presentere Nuuka, eller Lappehiets Herlige Nuuka som er sjarmtrollets fulle navn. Denne lille bundle of joy er av rasen finsk lapphund og kommer fra oppdretter Eva Bompi Kivijärvi som driver Kennel Lappehiet på Karmøy, og hun er en av seks flotte valper fra Eva og Geir sitt H-kull. Mor er Lappehiets Eira Maija og far Lappe Tikkos Tareq.

Puppy love
Og nei, det er nok ikke min valp, men Julias. Jeg får imidlertid lov til å passe henne de første to ukene pga jobbsituasjonen til Julia, men så flytter Nuuka til matmor i Bergen. Status dag 3 (natt 2): Protesterer fremdeles høylytt når hun plasseres i buret på vaskerommet for natta, men gir seg etter en stund. I natt våknet hun også i 3-tida da høvdingen slapp inn katten. Ny bjeffe-ulerunde som gradvis gikk over til en temmelig fornærmet klynking, før hun igjen fant roen. Nuukas - og dermed også mormors - morgen har begge dagen startet kl. 5.20. Da er det bare å smette opp i joggebuksa, trø barbeint ned i støvlene og finne fram bånd mens man stapper en bæsjepose ned i lomma. Åpne buret, stoppe den elleville, tissetrengte pelsdotten fra å bykse ut før hun er relativt rolig, med trykk på relativt, på med båndet og så ut til tisseplassen i hagen. Hun er allerede ganske flink, og gjør mye oftere ting ute enn hun har uhell inne. Og hun gir beskjed, ikke alltid like tydelig, men det er uansett min jobb å lære å tolke signalene riktig.

Lek i hagen

Feriedagene til mormor går med til lek, kos, båndtrening, turer, mating og korrigeringer ift de vanlige valpe-unotene som småbiting, hopping etc. Og så må man følge med. Hele tida. Hun blir også introdusert til nye, rare ting og opplevelser. Møtet med en bråkende robotstøvsuger tok hun med fatning, hun viste en viss avventende holdning, men nysgjerrigheten var mer framtredende. Pinnsvinet i hagen i dag tidlig hadde hun veldig lyst å hilse på, men da det var heller tvilsomt om slik nærkontakt kunne legges i potten "positive opplevelser" ble hun nektet dette. Nuuka er trygg, glad og leken, og hun responderer veldig fint på korrigeringer i form av lyd/kroppsspråk. Hun er bare så god, og jeg skjønner godt at Julia syntes det var vanskelig å reise fra henne i går! Lille kruttlappen vår! I dagene framover skal hun får treffe noen få, utvalgte hunder, kjøre litt bil og ellers fortsette å trene å basics. Og så må vi jo samtidig trene menneskene som er rundt henne i do & don'ts. For det er det en god del av!
---
...
  ---

2 kommentarer:

Eva sa...

koseligt lesestoff om Herliga Nuuka <3

kjempeflotte innlegg med deilige sokker og votter.
Eg har faktisk strikkede julekuler med lapphund. Må huske å finne dei fram og vise deg ein dag du e her, for dokke MÅ jo ha sånne på julatreet så klart ;)

Mien sa...

Takk for hyggelog tilbakemelding, Eva! Har du oppskrift på de lappekulene?! Det er jo must haves til de grader hvis det går an å strikke dem, da. Ev. kjøpe. :)